Beskära

Att beskära träd och buskar är en konst och det tar tid att lära sig. Med lite övning sitter det snart i fingrarna. 

Fruktträd
Bästa tidpunkten för beskärning av kärnfruktträd (äpple och päron) är tidig vår då trädet vilar. För stenfruktträd (plommon, körsbär, persika och aprikos) är det på hösten efter skörd som är bästa tidpunkten. Man bör undvika att beskära under maj-juni då tillväxten i trädet är stark och trädet blir då mycket blödig. När man beskär bör det alltid vara torr väderlek!

Vad ska jag beskära?

  • Sjuka och skadade grenar.
  • Grenar med små, svaga och dåliga löv.
  • Konkurrerande skott.

Prydnadsbuskar
Alla prydnadsbuskar ska beskäras efter blomning. Man beskär de skadade, dåliga, sjuka och de äldsta grenarna först.

Bärbuskar
Beskärs varje år efter att man skördat bären. Var extra försiktig med de bärbuskar som du har på stam och glöm inte att ha extra koll på ympstället.

Barrväxter
De olika barrväxterna klipps lite olika beroende av vad syftet är.

Rosbuskar
Det finns många olika sorters rosor, till exempel storblommiga, kläng, busk och småblommiga. Tumregeln för rosor är; dålig tillväxt = klipp hårdare : bra tillväxt = klipp mildare.