Beskärning

Att beskära träd och buskar är en konst och det tar tid att lära sig, men med lite övning sitter det snart i fingrarna. 

Fruktträd
Bästa tidpunkten för beskärning av kärnfruktträd (äpple och päron) är tidig vår då trädet vilar. För stenfruktträd (plommon, körsbär, persika och aprikos) är det på hösten efter skörd som är bästa tidpunkten. Man bör undvika att beskära under maj-juni då tillväxten i trädet är stark och trädet blir då mycket blödig. När man beskär bör det alltid vara torr väderlek!

Vad ska jag beskära?

  • Sjuka och skadade grenar.
  • Grenar med små, svaga och dåliga löv.
  • Konkurrerande skott.

Prydnadsbuskar
Alla prydnadsbuskar ska beskäras efter blomning. Man beskär de skadade, dåliga, sjuka och de äldsta grenarna först. Mer information finner du i de trädgårdsböckerna och Internet.

Bärbuskar
Beskärs varje år efter att man skördat bären. Var extra försiktig med de bärbuskar som du har på stam och glöm inte att ha extra kontroll av ympstället.

Barrväxter
De olika barrväxterna klipps lite olika beroende av vad syftet är. Mer information finner du i de olika trädgårdsböckerna.

Rosbuskar
Det finns många olika sorters rosor, till exempel storblommiga, kläng, busk och småblommiga. Tumregeln för rosor är; dålig tillväxt = klipp hårdare : bra tillväxt = klipp mildare. Läs mer om hur du klipper rosor i alla de olika rosböcker som finns på marknaden.