Om snittblommor

Behåll dina snittblommor längre, gör så här!

  1. Välj vas som passar buketten.
  2. Häll i rumstempererat vatten och ev. näring.
  3. Ta bort blad och ev. taggar under vattenytan.
  4. Snitta gärna om stjälkarna med kniv. Obs! Bryt eller klipp inte av stjälkarna.
  5. Ta inte bort bastbandet, då raseras buketten och designen försvinner.
  6. Ställ vasen så att inte solen bränner blommorna. Undvik att placera över varmt element eller fönster.
  7. För längre hållbarhet, ställa blommorna svalare om natten, kanske i ett frostfritt förråd?
  8. Vissa blommor ”dricker” mycket vatten, fyll på vasen vid behov.

Har du fått ett snittblomsarrangemang är det viktigt att du fyller på med vatten så att stickmassan (oasisen) är jämt fuktig.

Freesia

  1. Ställ blommorna i kallt vatten och tillsätt snittblomsnäring. Rensa bort bladen som hamnar under vatten, dessa påskyndar annars bakterietillväxten.
  2. Blommorna får gärna stå ljust, men undvik omedelbart solljus.
  3. Byt/fyll på vatten och plocka även bort blommor som vissnat.

 Gerbera

  1. Snitta blommorna med en vass kniv, och fyll vasen med rumstempererat vatten och snittblomsnäring. Gerberan är känslig för bakterier, se till att blommorna placeras i en ren vas.
  2. Ställ inte blommorna för varmt eller i direkt solljus.
  3. Om gerberan slokar, skär av en bit av stjälken, snitta om och byt vatten.

Hortensia

  1. Snitta blommornas stjälkar med ett snett snitt och rensa bort bladen som hamnar under vatten.
  2. Placera blommorna i en ren vas, med mycket ljummet vatten och ge dem snittblomsnäring. Se alltid till att dina hortensior har tillräckligt mycket vatten, och snitta gärna om dem varannan dag.
  3. Hortensian är känslig för drag, så undvik att placera blomman på ett ställe med mycket luftgenomströmning.

Krysantemum

  1. Snitta blommorna med en vass kniv, undvik att använda en sax eftersom detta pressar sönder porerna och minskar vattentillförseln. Rensa bort bladen som hamnar under vatten, dessa påskyndar annars bakterietillväxten.
  2. Tillsätt snittblomsnäring i vattnet – om blommans stjälkar är hårda, ställ dem i varmt vatten, om de däremot är mjuka räcker det med ljummet vatten.
  3. Placera blomman ljust, men undvik omedelbart solljus. Byt vatten minst en gång i veckan, och passa då även på att snitta om stjälkarna för maximal vattentillförsel.

Lilja

  1. Snitta blommorna och placera dem i rumstempererat vatten. Liljor dricker mycket vatten, så se till att fylla på ordentligt – tillsätt även snittblomsnäring.
  2. Rensa bort bladen som hamnar under vatten.
  3. Placera dina liljor svalt.
  4. Liljans frömjöl kan lätt färga av sig och vara svårt att få bort, avlägsna eventuella fläckar med en bit tejp.

Nejlika

  1. Snitta nejlikorna med sneda snitt och placera dem i ljummet vatten – tillsätt även snittblomsnäring.
  2. Rensa bort bladen som hamnar under vatten. Om blomman har mycket knoppar, kan du ställa den något varmare för att påskynda blomningen.
  3. Byt vatten varannan till varje tredje dag och snitta då även om blommorna.

Ranunkel

  1. Snitta blommornas stjälkar med en vass kniv och placeras dem i kallt vatten – max 20 grader – och ge dem snittblomsnäring.
  2. Rensa bort bladen som hamnar under vatten.
  3. Placera ranunkeln svalt och ljust för maximal hållbarhet, undvik dock direkt solljus.

Rosor

  1. Låt dina rosor stå inslagna, med stjälkarna utanför pappret. Kontrollera att det inte finns blad eller taggar kvar på stjälkarna under bindstället.
  2. Häll upp varmt vatten (50-60 grader) och blanda i snittblomsnäring. Skär av stjälkarna, skär genom hela stjälken så att snittytan blir minst 2 cm. Då får blomman en större yta att suga upp vatten på.
  3. Sätt snabbt rosorna i vattnet, så att stjälkarna inte hinner suga upp någon luft. Det är luften i stjälken som får rosorna att ”nicka”.
  4. Ta bort pappret efter cirka en halvtimme, fyll på varmt vatten efter behov. Om vattnet blir grumligt, byt till nytt varmt vatten med ny näring i och snitta om stjälkarna för maximal hållbarhet.

Tulpaner

  1. Låt pappret sitta kvar runt tulpanerna, skär av ca 2 cm. Låt buketten stå i kallt vatten och dra ca 30 min innan de arrangeras.
  2. Ställ tulpanerna svalt (frostfritt) på natten så håller de längre.
  3. Glöm inte att fyll på vatten varje dag.